Kako lunine faze vplivajo na okus korenja: pozabljena opažanja naših prednikov

Izkušeni vrtnarji so opazili, da korenje, posejano ob pojemajoči luni, pogosto zraste močnejše in slajše, čeprav znanost tega pojava še ni jasno razložila.

Morda gre za to, da je v tem obdobju gibanje sokov v rastlinah usmerjeno navzdol h koreninam, kar spodbuja njihov močan razvoj, poroča dopisnik .

Ljudska modrost svetuje, da vsa dela, povezana s korenovkami, opravimo prav ob pojemajoči luni, od setve do spravila za skladiščenje. Neki ljubiteljski eksperimentator iz Sibirije je več let vodil dnevnik in primerjal pridelek korenja, posajenega v različnih luninih fazah.

Njegova opažanja so pokazala, da so bili korenovke s “pravilnih” gredic za 20 % večje in bogatejšega okusa, čeprav je bila agronomija popolnoma enaka. To pripisuje dejstvu, da rastlina sprva porabi energijo za tisti del rastline, ki ima v razvojni fazi prednost.

Za nadzemne plodove pa je priporočljiva rastoča luna, ko se sokovi aktivno gibljejo navzgor in hranijo liste, cvetove in jajčnike.

Ta metoda ne odpravlja potrebe po kakovostni oskrbi, vendar je lahko dodatni dejavnik, ki prevesi tehtnico v vašo korist.

Seveda bi bila velika napaka, če bi slepo sledili le luninemu koledarju in ne bi upoštevali vremenskih razmer in stanja tal.

Vsekakor pa je vredno prisluhniti stoletnim izkušnjam, ki so jih preizkusile generacije vrtnarjev.

Preberite tudi

  • Čaj iz čebulic: kako vam navaden napitek pomaga do bogatega pridelka
  • Kaj se zgodi, če jagode zalijete z mlekom: nenavaden obred, ki spremeni okus jagodičevja


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki