Kaj se zgodi, če v pečici s paro hranimo zastarel kruh: metoda, ki so jo poznali peki iz prejšnjega stoletja.

Stari hlebec lahko spet postane mehak in aromatičen, če poznate staro metodo profesionalnih pekov.

Vlažna toplota dela čudeže pri kruhu in mu vrača prvotno svežino, pravi dopisnik .

Pečico morate le segreti na 150 stopinj in na dno postaviti pekač z vrelo vodo. Kruh položite na rešetko zgoraj in ga hranite 5-7 minut, dokler skorja ni hrustljava, drobtine pa mehke.

Para prodre v strukturo kruha, zaradi česar škrobna zrna ponovno nabreknejo in pridobijo elastičnost. Skorja se ne razmoči, temveč postane tanka in hrustljava kot sveže pečen kruh.

Ta metoda deluje tudi pri kruhu, ki je bil v skrinji za kruh več dni. Za polnjene hlebce ali mafine je treba čas skrajšati na 3 do 4 minute, da se prepreči pretirano sušenje.

Majhne rezine kruha lahko v mikrovalovni pečici “oživite” tako, da zraven postavite kozarec vode. Vendar je parna pečica tista, ki zagotavlja popoln rezultat, primerljiv s sveže pečenim kruhom.

Po tem postopku je bolje, da kruh takoj zaužijete – ni ga mogoče ponovno posušiti. Imeli pa boste še eno priložnost, da uživate v svojem najljubšem kruhu, ne da bi se ga morali znebiti.

Preberite tudi

  • Zakaj soda bikarbona in kis delata prave čudeže pri zažganih ponvah: že več generacij preizkušena metoda
  • Zakaj izkušene gospodinje v vrečko sladkorja dajo zamašek od šampanjca: pozabljen trik babic


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki