Soda bikarbona deluje kot dodatno in takojšnje sredstvo za vzhajanje, ki v testu ustvari na milijone nevidnih žepkov.
Mehurčki ogljikovega dioksida začnejo delovati, še preden se znajdejo v ponvi, zato je masa breztežnostna in zračna, poroča .
Ob stiku z vročo površino se ti mehurčki močno razširijo, dvignejo testo in ustvarijo zelo porozno, luknjičasto strukturo popolnih ocvrtkov. Na zunaj so hrustljavi, v notranjosti pa mehki.
Moja babica v beloruski vasi je pripravljala palačinke iz kvasa, vendar je na koncu gnetenja vedno dodala malo vode s selterjem. Njene palačinke so bile tako visoke in razgibane, da so spominjale na čipke.
Za testo brez kvasa je ta metoda nepogrešljiva – nadomesti dolgo fermentacijo in omogoča takojšen vzhajanje. Še posebej dobro se obnese pri kefirjevem testu, kjer alkalna soda in kisla soda ustvarita močno reakcijo.
Naslednjič poskusite del kefirja v receptu nadomestiti s sodo bikarbono. Videli boste, da bo testo takoj zaživelo in začelo mehurčkasti, končne palačinke pa se vam bodo stopile v ustih. To je najhitrejša pot do popolnosti.
Preberite tudi
- Zakaj dati kozarec vode v mikrovalovno pečico s pecivom: skrivnost vlažnosti, o kateri se molči
- Zakaj čokoladni glazuri dodamo kapljico kisa: kemija bleščic in hrustljavosti

