Zakaj sadike zalivati s čajnim napitkom: subtilnosti hranjenja nežnih poganjkov

Kuhan čaj vsebuje tanine in elemente v sledovih, ki krepijo celične stene mladih rastlin in spodbujajo razvoj korenin.

Lahkotno raztopino hranilnih elementov v zvarjenem čaju sadike asimilirajo skoraj takoj, navaja dopisnik .

Izkušen pridelovalec zelenjave iz Ufe že več sezon uporablja čaj za hranjenje sadik paprike in jajčevca. Za njegove sadike so značilna močna stebla in temno zeleni listi, ki zlahka prenašajo pikiranje.

Za zalivanje je bolje uporabiti svež poparek, razredčen s toplo vodo do barve šibkega čajnega poparka. Ta raztopina ne le nahrani rastline, temveč tudi rahlo zakisa tla, kar je koristno za večino poljščin.

Čajni listi, dodani zemlji za sadike, izboljšajo njeno sposobnost zadrževanja vode in preprečujejo nastanek skorje na površini. Delujejo kot rahljalnik in zagotavljajo optimalne pogoje za razvoj korenin.

Ta preprosta metoda omogoča pridelavo močnih in zdravih sadik brez uporabe kemičnih spodbujevalcev rasti. Posebej uporabna je za gojenje rastlin, ki so občutljive na kakovost substrata in prehrano.

Preberite tudi

  • Obnovitev rodovitnosti težkih tal: kako sončnične lupine spremenijo njihovo strukturo
  • Skrivnost bujnih hortenzij: zakaj je potrebno mulčenje z borovimi iglicami


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki