Alkohol v testu deluje kot čarobna sestavina, ki med cvrtjem izhlapi hitreje kot voda.
Pri tem v testu nastanejo dodatni parni mehurčki, zaradi česar je testo izjemno porozno in zračno, poroča .
Vodka preprečuje pretiran razvoj glutena, kar zagotavlja rahlo, skoraj stekleno hrustljavost, zaradi katere se ananasi kuhajo. Moja babica iz ukrajinske vasi je v testo za vergunje vedno dodala ščepec domače gorilke.
Pixabay
Ananas je bil tako nežen, da se je stopil na jeziku in pustil le sladek priokus.Ključno je, da alkohol med toplotno obdelavo popolnoma izhlapi, zato je jed varna za otroke.
Pomembno je, da ne pretiravate – 1-2 žlici na 500 gramov moke sta povsem dovolj. Poskusite v testo za torto namesto porcije vode dodati žlico vodke.
Dobili boste popolnoma hrustljave in mehke izdelke, ki se ne bodo razmočili niti naslednji dan. To je stara skrivnost, ki še vedno deluje.
Preberite tudi
- Zakaj je treba čebulo za solato rezati vzdolžno in ne prečno: geometrija, ki spremeni okus
- Zakaj se kuhan krompir uporablja v česnovi omaki: goljufija za svilnato teksturo

