Alkohol v testu deluje na tri načine hkrati – med cvrtjem izhlapeva, ustvarja dodatne mehurčke za poroznost, raztaplja kompleksne aromatične sestavine v moki in zavira razvoj glutena.
Palačinke se izkažejo za posebno tanke in odprte, z nežnim žlahtnim okusom, ki ga ni mogoče zamenjati s kvasnimi notami, poroča dopisnik revije .
Konjak poudari okus masla v testu in ga naredi bolj izrazitega.
Gostiteljica francoskega penziona je svojemu slavnemu testu za palačinke dodala le žlico žganja na liter mleka. Njene palačinke so bile tako drobne, da so se svetile na soncu, a so ostale čvrste.
Za otroško različico lahko uporabite jabolčni sok – kislina bo podobno vplivala na strukturo, čeprav bo okus seveda drugačen. Pomembno je, da z njim ne pretiravate, da ne bi dobili izrazitega alkoholnega okusa.
Poskusite v testo za palačinke dodati žličko žganja ali konjaka. Boste videli, da bo postalo bolj tekoče in elastično, končne palačinke pa bodo dobile tisti neulovljivi čar. To je mala skrivnost velikih kuharjev.
Preberite tudi
- Kulinarična kemija: zakaj fižolovi juhi dodamo ščepec sode bikarbone
- Zakaj ananas dodajamo v slanico za meso: encimi, ki poskrbijo za čarobnost

