Narezana zelenjava skozi liste še naprej izhlapeva vlago, zato hitro izgubi turgor in uvene.
Če stoji v vodi, kot šopek v vazi, se tekočina, ki se izgublja skozi stebla, obnovi in ohrani svojo sočnost ter aromatične lastnosti, poroča .
To je še posebej pomembno za baziliko, koriander in peteršilj z nežnimi listi – v hladilniku brez vlage se v nekaj dneh spremenijo v herbarij.
Kmet na tržnici v Nici je svojim strankam vedno svetoval, naj šopek rukole dajo v kozarec vode kot rože. Njegova zelenjava je ostala sveža teden dni, medtem ko je zelenjava v vrečkah izgubila svoj videz že drugi dan.
Za najboljše rezultate velja zeleno pokriti s plastično vrečko na vrhu – tako ustvarite vlažno komoro in preprečite izhlapevanje s površine listov.
Poskusite kupljeno zelenje postaviti v kozarec z vodo na polico hladilnika. Opazili boste, da ne bo le ostala sveža, ampak bo ostala tudi aromatična in hrustljava, kot da bi pravkar prišla z gredice.
Včasih so najpreprostejše rešitve najbolj učinkovite.
Preberite tudi
- Zakaj v testo za palačinke dodati malo konjaka: alkimija okusa in teksture
- Kulinarična kemija: zakaj fižolovi juhi dodamo ščepec sode bikarbone

