Zelenjava v kozarcu z vodo: enostaven način za dolgotrajno ohranjanje svežine

Narezana zelenjava skozi liste še naprej izhlapeva vlago, zato hitro izgubi turgor in uvene.

Če stoji v vodi, kot šopek v vazi, se tekočina, ki se izgublja skozi stebla, obnovi in ohrani svojo sočnost ter aromatične lastnosti, poroča .

To je še posebej pomembno za baziliko, koriander in peteršilj z nežnimi listi – v hladilniku brez vlage se v nekaj dneh spremenijo v herbarij.

Kmet na tržnici v Nici je svojim strankam vedno svetoval, naj šopek rukole dajo v kozarec vode kot rože. Njegova zelenjava je ostala sveža teden dni, medtem ko je zelenjava v vrečkah izgubila svoj videz že drugi dan.

Za najboljše rezultate velja zeleno pokriti s plastično vrečko na vrhu – tako ustvarite vlažno komoro in preprečite izhlapevanje s površine listov.

Poskusite kupljeno zelenje postaviti v kozarec z vodo na polico hladilnika. Opazili boste, da ne bo le ostala sveža, ampak bo ostala tudi aromatična in hrustljava, kot da bi pravkar prišla z gredice.

Včasih so najpreprostejše rešitve najbolj učinkovite.

Preberite tudi

  • Zakaj v testo za palačinke dodati malo konjaka: alkimija okusa in teksture
  • Kulinarična kemija: zakaj fižolovi juhi dodamo ščepec sode bikarbone


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki