Ta aromatična začimba je našla nepričakovano uporabo daleč zunaj lonca za juho.
Po besedah dopisnika je njen oster in trpek vonj zanesljiv ščit pred napadi insektov.
Hranilni molji in hrošči ne prenesejo specifičnega vonja lovorja. Nekaj listov v posodi z moko ali žiti postane nepremagljiva ovira.
Pixabay
Ne spremenijo okusa in vonja samih izdelkov, kar to metodo ugodno razlikuje od uporabe kemikalij. Žita ostanejo popolnoma nevtralna in so pripravljena za uporabo v kateri koli jedi.
Lovorjeve liste lahko postavite tudi na police v trgovinah z živili in v notranjost omar. Njihov vonj ustvari nevidno zaščitno območje, ki se mu škodljivci raje izognejo.
Enaka lastnost se obnese tudi v posodi za kruh, saj tako pecivo ostane sveže nekoliko dlje. Listje nekoliko odvrača plesen, čeprav seveda ne razveljavlja pravil skladiščenja.
Nekatere gospodinje ga dajo tudi v vrečko z orehi, ki so še posebej priljubljeni pri različnih črvih. Oreščki ohranijo svoj prvotni okus, ne da bi vsrkali tuje arome.
Takšne naravne repelente je vredno menjati vsakih nekaj mesecev, saj njihov vonj postopoma izgine. Postopek traja nekaj sekund, koristi pa so otipljive.Ta metoda je preizkušena že več generacij, ko za insekticide v vrečkah še niso niti slišali. Je preprosta, okolju prijazna in ne zahteva dodatnih finančnih sredstev.
Včasih najučinkovitejše rešitve niso na polici v supermarketu, temveč v vašem domu. začimbe-postaje. Na znane stvari morate le pogledati z nekoliko drugačnega zornega kota.
Preberite tudi
- Zakaj bi moral biti navaden svinčnik v vašem predalu s šivalnimi potrebščinami: genialen trik za vse priložnosti
- Kaj se zgodi, če nikoli ne očistite pladnja pod hladilnikom: skrita nevarnost, o kateri se ne govori

