Goričko je razgibana gričevnata pokrajina, kjer najvišji vrh sega le 418 metrov nad morsko gladino, pa vendar ponuja lepe razglede in kar je še pomembneje - lepe možnosti sproščenih, manj in srednje zahtevnih pohodov. Pokrajina je že tisočletja stičišče kultur in narodov, domača kulinarika in žlahtna kapljica pa dajeta temu prostoru še posebno lepoto.


Na območju Goričkega so urejene številne pohodne in tematske učne poti, na katerih se lahko seznanite z lokalnimi zanimivosti izbranih krajev. 


In kako se primerno pripravimo za pohod?


Preden se odpravite na pot, razmislite kakšnemu podvigu ste kos. Izbirate lahko med lahkimi, srednje težjimi in zahtevnejšimi potmi, ki se razprostirajo po celotnem Goričkem in tudi čez meje.
Preberite si opis pohodniške poti, na katero se odpravljate in si jo tudi shranite za na pot.


Vremenska napoved prav gotovo spada med najpomembnejše podatke, ki jih mora pohodnik pred odhodom na pot poznati. Glede na napovedano vreme bomo pripravili tudi opremo – tudi v visokogorju je lahko prijetno toplo, tako da je včasih debela oblačila bolje pustiti doma, medtem ko se pogosto zgodi, da tudi v najtoplejših dneh v letu na kakšnem vrhu potrebujemo vsaj vetrovko. Pri vseh takšnih odločitvah nam pomaga vremenska napoved, s pomočjo katere ocenimo, ali je izbrani datum sploh primeren za načrtovan pohod ter katero opremo moramo vzeti s seboj. Pri krajših sprehodih po nižjih vzpetinah lahko vremenske pogoje ocenimo kar s pogledom skozi okno, saj se v nižinah vreme ne spreminja zelo hitro, pa tudi razmere na nižjih vzpetinah niso tako različne od tistih, ki jih lahko opazujemo od doma. Daljše in zahtevnejše pohode pa je treba načrtovati že vnaprej. Vremensko napoved preverimo že ob izbiranju datuma za pohod, da nam vreme kasneje ne povzroča večjih preglavic. Tako se bomo lahko v miru popolnoma pripravili na odhod.


Pohodniška oprema
Primerna obutev
Čevlji so najpomembnejši člen varnega pohoda. Pri nakupu čevlje vedno preizkušajte z nogavicami, podobnimi tistim, ki jih boste uporabljali na podvigu.
Izberite primerno številko, da se čevelj enakomerno prime vaše noge spredaj in s strani ter s tem preprečite nastanek žuljev. 
Zavedajte se tudi, da se noga zaradi utrujenosti nekoliko poveča (oteče), zato pri nakupu tega ne pozabite. 
Pozorni bodite na materiale in kvaliteto pohodniškega čevlja. 
Z novimi čevlji pojdite najprej na krajše pohode, da se čevelj postopoma prilagodi vašemu stopalu in predvsem omehča.
Primerna obleka
Najbolj primerno je, če se oblečete po slojih in predvsem primerno letnemu času. 
Za prvi sloj si oblecite kratko majico in kratke hlače. Sloj višje, dolgo majico in dolge pohodniške hlače ter si ogrnite primerno jakno ali pulover.
Obleka je seveda odvisna od vremenskih razmer. 
Zelo pomemben člen pohodniške obleke so tudi primerne nogavice, ki ne povzročajo preobilnega znojenja. 
Izberite koži prijazne materiale. 
Druga primerna oprema
NAHRBTNIK: S seboj vzemite dovolj udoben in lahek nahrbtnik. Kako velik, je odvisno od tega, v kolikšnem času boste prehodili pot in koliko druge opreme potrebujete s seboj. 
Nahrbtniki se ločijo med seboj glede na to, koliko stvari potrebujete za svoj lahek ali zahteven podvig:
30 litrov- za enodnevno lahko turo
40-50 litrov- za enodnevno srednje zahtevno ali zelo zahtevno turo


POHODNIŠKE PALICE: Pohodniške palice so vedno bolj priljubljen pohodniški dodatek med športniki. 
Palice nam namreč močno olajšajo hojo, saj zmanjšajo bolečine in poškodbe v kolenih, kolkih in spodnjem delu hrbta ter povečajo storilnost. 
Razbremenilni učinek je večji pri spustu, malo manjši pa pri vzponu. Z uporabo palic tudi okrepimo zgornji del trupa- mišice ramenskega obroča ter pohitrimo tempo pohoda. 
Poznamo dvo-, tro- in tudi štiridelne pohodniške palice. Najbolj običajne so dvodelne palice, saj so primerne za izletništvo in pohodništvo.
ZEMLJEVID, KOMPAS, GPS: za boljšo in varno orientacijo. Taki pripomočki so zelo koristni in ne zavzamejo veliko prostora v vašem nahrbtniku. 
Ne pozabite, če se boste izgubili in krenili proti napačni poti, vam bodo v veliko pomoč.
BATERIJSKA SVETILKA: če bo vaš podvig trajal dlje (v večernih urah ali pozno v noč), boste obvezno potrebovali svetlobo. 
S tem se boste zaščitili pred morebitnimi poškodbami, saj na vseh pohodnih trasa na srečo ni ''mestnih'' luči.
PRIMERNA PREHRANA: Seveda ne pozabite na primerno količino vode in hrane. Bolje več, kot premalo. 
Vaše telo bo premagovalo razdalje in morebitne ovire, porabljalo več energije kot običajno, zato morate zanj dobro poskrbeti. Prav tak na nekaterih pohodnih trasah ni okrepčevalnic ali postojank,
na katerih bi lahko poskrbeli za osvežitev in okrepčilo. Pri tem priporočamo nekaj prigrizkov, ki jih lahko pravočasno pred pohodom naročite tudi v naši spletni trgovini, kot so jabolčni krhlji, pa slane palčke,... Nikar ne pozabite na dovolj tekočine - iz zbirke eko čajev tokrat priporočamo krepčilnega. 


Pred odhodom
Preden se odpravite od doma, še enkrat pomislite, če ste vso potrebno opremo vzeli s seboj. 
S seboj vzemite tudi vrečko za smeti, da boste naravo, ki ste jo obiskali, pustili brez svojih smetarskih odtisov. Tako poskrbite za čisto okolje in tudi za druge obiskovalce za vami. 
Še zadnje opozorilo- pred odhodom se dobro pozanimajte o vremenu in temu primerno tudi oblecite.

Vir: penzinist.info; 

Avtorica naslovne fotografije: Stanka Dešnik