Čeprav so med poznali in uporabljali že davno pred prvimi pisnimi zgodovinskimi omembami, sta bila njegov pravi izvor in sestava skrivnost. Pridobivanje medu je šele po letu 1800 postalo resna gospodarska dejavnost, ki so jo izpopolnili s številnimi tehnološkimi izboljšavami. Že od nekdaj je človek cenil med kot hrano in zdravilo. Imel ga je za božji dar in skozi stoletja je predstavljal edino sladko hrano vse do odkritja sladkorja. Ko se ljudje pogovarjajo o medu, si predstavljajo sladko, lepljivo maso, ki jo mažejo na kruh ali dodajajo v čaj. V zadnjih nekaj letih pa so znanstveniki našli novo lastnost medu. Ne samo, da je nesramno dober, tudi zelo zdrav je! Med velja za eno najbolj vsestranskih živil, saj koristi otrokom, starejšim, športnikom, bolnikom, nosečnicam … Vsebuje namreč paleto hranilnih snovi in je tudi odličen nadomestek za navadni sladkor.


Foto: Araw general trading

Lastnosti medu – priporočljivo zaužitje po napornem delu

Med je aromatičen, gost in lepljiv čebelji proizvod, ki ga čebele izdelujejo iz cvetličnega nektarja ali iz rastlinske mane. Svež med je tekoč, če pa stoji, kristalizira, vendar se sestava in vrednost ne spreminjata (kakovost ostane enaka). Če med počasi segrevamo na vodni kopeli do 40 oz. 45 °C, spet postane tekoč. Segrevanje na višjo temperaturo ni priporočljivo, ker tedaj med izgubi svojo biološko vrednost. Hraniti ga je treba v temnih in hladnih prostorih ali na sobni temperaturi ter v zaprtih posodah, ki dobro tesnijo. Med ima lastnosti antioksidantov kot nekatere vrste sadja in zelenjave, zato je zelo priporočljivo, da ga zaužijete po napornem delu, treningu ali dviganju težkih bremen.


Sestava medu – odlično pomirjevalo in hkrati tudi idealen vir energije

Med je naravna mešanica več vrst sladkorjev, največji del predstavljata sadni in grozdni sladkor (fruktoza in glukoza), ki nas na hitro oskrbita z energijo. Poleg sladkorjev so prisotne še beljakovine, aminokisline, aromatične snovi ter minerali (železo, kalcij, fosfor, magnezij, silicij, natrij, kalij). Med vsebuje tudi vitamine ter druge snovi (organske kisline, eterična olja), ki so prepoznavne po značilnem okusu, barvi in vonju. Vse te sestavine človeški organizem potrebuje za svoj obstoj, zato je med tako pomembno hranilo in pogosto zdravilo.

Predvsem zaradi visoke vsebnosti mineralnih snovi velja kot odlično pomirjevalo in je hkrati zaradi vsebnosti sladkorja tudi idealen vir energije. Med je živalski proizvod in je edino živilo živalskega izvora, ki ima skorajda neomejen rok trajanja.

Razmerje različnih sladkorjev v medu določa, ali bo hitro ali počasi kristaliziral, barva pa je odvisna še od drugih sestavin. Čim svetlejši je med, tem več fruktoze vsebuje. Okus medu je odvisen od cvetja, ki so ga čebele obiskale.

Poleg sladkorja so v medu prisotni tudi minerali, vitamini, beljakovine in druge snovi, ki jih človeški organizem potrebuje za svoj obstoj, zato je med tako pomembno hranilo in pogosto zdravilo.


Hrana ali tudi zdravilo? Eliksir za dolgo življenje


Foto: wesleybaker.com

Zdravilne lastnosti medu so se izkazale kot  močnejše od kritik, da je to samo še ena oblika sladkorja. Že od nekdaj se je v ljudskem zdravilstvu uporabljal za zdravljenje različnih bolezni, za krepitev organizma in kot eliksir za dolgo življenje. Med je znatno boljše dietno živilo, kot pa kuhinjski sladkor, zaradi visoke hranilne vrednosti in krepilnega učinka pa ga imamo lahko za osnovno varovalno živilo, saj izboljšuje zdravje in počutje tako bolnega kot zdravega človeka. V primerjavi s sladkorjem ima veliko boljšo hranilno sestavo, a tudi več kalorij. Pri pripravi slaščic lahko sladkor uspešno zamenjate z medom. Za isto količino sladkorja potrebujete pol manj medu, ker ta vsebuje več fruktoze. Če med uporabljate pri kuhi in peki, ga izpostavljajte čim nižjim temperaturam. Če sladimo čaj ali kakšen drugi napitek, je med veliko boljša alternativa kot sladkor, vendar pazimo, da ga dodamo šele, ko je malce ohlajen. Tako ne bo izgubil svojih zdravilnih učinkov. Za otroke ga priporočam namesto različnih sladkih namazov. Med jim lahko namažemo na kruh ali pa ga malo prelijemo po kaši, pšeničnem ali koruznem zdrobu ipd.


Zakaj uživati med?

Uživanje medu dokazano pomirja kašelj in lajša izkašljevanje. Uporablja se za celjenje ran, odrgnin in opeklin, vse pogosteje pa tudi v kozmetične namene. Med uničuje bakterije in preprečuje njihovo razmnoževanje, zato do neke mere predstavlja obrambo pred okužbami. Uporablja se kot zdravilo pri pljučnih, želodčnih, črevesnih boleznih, pri boleznih mehurja in ledvic, zaprtju, pri srbečici in opeklinah ter deluje proti vnetju sluznice v ustni in nosni votlini. Sladkana tekočina tudi spodbudi nastajanje sline, ki pomaga zdraviti suho in vzdraženo grlo. Umirja in je najboljše naravno uspavalo, priporoča se srčnim bolnikom, ki prebolevajo infarkt, za krepitev po boleznih in kot idealno poživilo za športnike. Že nekoč so med uporabljali kot mazilo za rane, zlasti ženske pa kot sredstvo za bolj prožno in voljno kožo (v obliki vodnih kopeli in obraznih mask).

Uživanje medu med nosečnostjo lahko omili slabost, bruhanje in izčrpanost. Ugodno vpliva na rast in razvoj otroka. Pomaga pri razvoju zobovja, krepi kosti ter izboljšuje prebavo.

Toda pozor: otrokom pred enim letom starosti se zaužitje medu ne priporoča, ker je otrok lahko nanj alergičen (možno tudi pri odraslih)!

Kot vir antioksidantov preprečuje nastanek obolenj, kot so sladkorna bolezen, siva očesna mrena, ateroskleroza, revmatoidni artritis, ipd. Za želene zdravilne učinke medu zadostujejo že od 1 do 3 žličke medu dnevno.


Med lokalnega proizvajalca, čebelarstva Bedek pa najdete tudi v naši spletni trgovini. 


Vir prispevka in naslovna fotografija: zdravo.si