Kako pravilno pripravimo čaj


Beseda čaj izvira iz kitajske besede cha; v nekaterih kitajskih pokrajinah besedo izgovarjajo kot t’e, kar se je preneslo v številne druge jezike. Najbolj znan in najbolj "pravi" je črni čaj, ki mu je z našimi zeliščnimi in sadnimi čaji skupen le način priprave. Za prave namreč veljajo samo čaji iz posušenih listov grma čajevca.


V nekaterih kulturah priprava čaja velja za pravo umetnost ali vsaj pomemben dnevni obred, za katerega si je treba vzeti veliko časa. Čeprav je priprava čaja preprosta, za vsakega obstajajo posebna pravila. Čaj je našel svojo pot do slehernega doma, najsi je pravi, sadni ali zdravilni zeliščni. Preberite, kako pravilno pripravimo čaj.


Čaj vedno pripravljajte svež in po navodilih, ki veljajo za posamezno rastlino. Zlasti pri pripravi čajev iz zdravilnih rastlin je še posebno pomembno pravilno odmerjanje, ki je odvisno od kemijske sestave droge, njene terapevtske rabe in starosti osebe. Zdravilni čaji vsebujejo eno ali več rastlinskih drog – posušenih zdrobljenih ali posušenih razrezanih zdravilnih rastlin oziroma njihovih delov (zeli, listi, cvetovi, plodovi, semena, korenika, korenina). Iz zelišč pripravljamo čaje na tri načine.


Poparek …

… ali izvleček z vročo vodo je najbolj vsakdanja oblika priprava čaja. V uporabi je predvsem pri pripravi čaja iz cvetov ali listov, ki vsebujejo hlapna olja. Rastlinske droge prelijte z vrelo vodo in premešajte, nato pa napitek pustite stati od pet do deset minut, saj bi dolgotrajno segrevanje uničilo zdravilne snovi. Nato pripravek precedite in ga popijte ali uporabite kako drugače.


Prelivek

Za prelivek ali izvleček predpisano količino droge prelijte z vodo sobne temperature. Nato ga pustite stati predpisani čas, odvisno od vrste droge, in občasno premešajte. Prelivke pripravljajte iz temperaturno občutljivih drog. Čajno žličko rastlinskih delov dajte v skodelico vode in pustite, da stoji čez noč (ali šest do osem ur). Naslednje jutro prelivek precedite in ga počasi segrejte na temperaturo, primerno za pitje.


Prevretek

Rastline, pri katerih so zdravilni deli še posebno trdi, je treba prekuhati. Prevretek je napitek iz trdnih drog (skorja, korenina), v katere voda težje prodre, ali iz drog, ki vsebujejo temperaturno obstojne zdravilne snovi. Rastlinske dele prelijte z mrzlo vodo in segrejte do vretja, nato pa jih pokrite kuhajte še kakih deset minut (če gre za korenino, od pet do deset minut, če gre za skorjo, pa dvajset minut). Prevretek naj nekaj časa stoji, nato ga precedite.


Sadni čaji

Sadni čaji so še posebno priljubljeni, saj je njihova priprava preprosta. Poleg tega se za vsak okus najde druga mešanica, pijete jih lahko vroče ali ohlajene, lahko jih tudi kombinirate z drugimi pijačami. Za skodelico sadnega čaja potrebujete zvrhano žličko čaja. Da bo izločil pravo aromo, ga prelijte z vrelo vodo in pustite stati vsaj pet minut.


Foto: siol.net

Kako pripravljati prave čaje?

Pravi čaj je najbolje pripravljati v glinenem ali keramičnem čajniku. Zeleni in rumeni čaj pripravite kot poparek z vodo, ki naj ima temperaturo od 70 do 80 ºC. To temperaturo dosežete tako, da vreli vodi dodate tretjino mrzle vode. Pustite ga stati od tri do pet minut. Kakovostne zelene in rumene čaje lahko prelivate tudi dvakrat ali trikrat, vendar preliv pustite stati dlje – od sedem do petnajst minut.


Črni čaj prelijte z vrelo vodo in ga pustite stati od dve do tri minute. Dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, bolj trpek je čaj. V prvih treh minutah se izloči večina teina, pozneje pa se začnejo izločati polifenoli, ki prispevajo k trpkosti. Zato je priporočljivo, da črni čaja namakate v vreli vodi od dve do tri minute, nekatere pa tudi do pet minut. Črni čaj je okusen tudi z dodatkom mleka, tekoče smetane ali limoninega soka.


Rdeče čaje pripravite podobno kot črne: čaj prelijte z vročo vodo in pustite stati od štiri do pet minut, nato pa ga precedite. Pijte ga brez dodatkov. Med stanjem naj bo čaj pokrit.


Kako hranimo čaje?

Zdravilne čaje shranjujte na suhem in temnem mestu, pri temperaturi do 25 °C. Najbolje jih je hraniti v steklenih, kovinskih ali porcelanastih posodah.


Koliko čaja lahko spijemo?

Sadne čaje lahko pijemo v neomejenih količinah, zdravilne pa le v prepisanih količinah. Za prave čaje je priporočljivo, da ne spijemo več kot štirih skodelic na dan.Vir: Viva, revija za boljše življenje

Naslovna fotografija: citylife.si