Valentinovo ali praznik svetega Valentina  

Praznujemo ga 14. februarja in je tradicionalni dan, ko si v nekaterih kulturah (ne samo) zaljubljenci izkazujejo ljubezen - največkrat s pošiljanjem voščilnic (pogosto anonimnih) in izmenjavo daril.  

 

Praznik svetega Valentina  

se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni.  

 

Srednji vek 

Prvo pričevanje o povezanosti dne svetega Valentina z romantično ljubeznijo sega v 14. stoletje, ko so v Angliji in Franciji 14. februar označevali kot dan, ko se ženijo ptički. V tej dobi so si ljubimci takrat izmenjevali pisemca in se imenovali za valentine.  

 

Verjetno je, da marsikatera legenda o svetem Valentinu izhaja prav iz tega časa. Med njimi so tudi naslednje: 

“Ko je cesar Klavdij II. prepovedal poročanje rimskih vojakov, naj bi duhovnik Valentin skrivoma pomagal pri njihovi izvedbi. Zaradi tega ga je Klavdij obsodil na smrt. Na predvečer svoje usmrtitve naj bi ječarjevi hčeri predal ljubezensko pismo, na katerem je pisalo »Od tvojega Valentina«”. 

V večini legend se kot datum svetnikovega mučeništva pojavlja 14. Februar. 

 

Znamenita, a pogosto spregledana, je tudi omemba valentinovega v Shakespearovi tragediji Hamlet, ko Ofelija med svojim norim govorom v četrtem dejanju pravi: »Jutri je valentinovo«. 


 

Valentinovo nekoč 

Rimljani so v tem času praznovali luperkalije, praznik, posvečen plodnosti in rodovitnosti. Priredili so nekakšno ljubezensko loterijo. V skrinjici so zbirali imena deklet, potem pa so fantje žrebali med njimi. Fant in dekle, ki sta se tako našla, sta naslednje leto veljala za par. Listič z imenom svojega “Valentina” so si dekleta pripela na obleko in ga nosila še nekaj dni. Ponekod na Škotskem so ga morale celo nesti na fantov dom, kjer so v zameno dobile darilce. 

Tudi stara zgodba iz Indije pripoveduje, da so tam 7. , 14. in 21. februarja z neba padle tri kaplje, ki so naznanile vrnitev pomladi. Ena kaplja je prešla zrak, druga je padla v vodo in tretja na zemljo. V indijskem koledarju je 14. februar posvečen bogu zakona, kar je dokaj blizu pojmovanju o valentinovem. 

   

Valentinovo na Slovenskem 

God svetega Valentina se na Slovenskem že dolgo praznuje, vendar je imel drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin - prvi spomladin (pomladni svetnik) - prinese ključ do korenin. Valentin ureže prvo trto, ponekod pa se prične v tem času delo na vrtovih.  

Predvsem pa je marsikomu znano, da je ta dan poleg gregorjevega (12. marec) in vincencijevega (22. januar) značilen po tem, da se ptički ženijo. Zanimivo je , da v Beli krajini pravijo, da je valentinovo prvi spomladanski dan.  

 

Valentinovo danes? 

Sv. Valentina poznamo pri nas že dolgo, vendar ne v povezavi z dnevom zaljubljencev. Sveti Valentin goduje 14. februarja. Takrat – po starem kmečkem koledarju - prinese ključe do korenin. Na ta dan se tudi ženijo ptički. Kdor želi videti ptičjo ženitev, mora bos do grmovja, čeprav je na ta dan velikokrat še zelo mrzlo. 

Kot dan zaljubljencev se valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika je prišlo k nam z Nizozemskega. 

V zahodnem svetu se poleg voščilnic podarja tudi vrsta drugih daril. Običajno moški obdarujejo ženske.  

 

Na ta dan pa lahko obdarimo tudi naše prijatelje in tiste, ki so v našem življenju za nas pomembni.Darila navadno vključujejo vrtnice in čokolado. Zato na police naših trgovin ter v spletni trgovini pripravljamo za ta dan nabor izdelkov, ki bodo olajšali izbiro; zaradi dostopnosti spletne trgovine pa lahko darilo tudi pravočasno in brez zapletov naročiš na dom.