Liofilizacija je postopek sušenja zamrznjenih živil, ki obstaja že nekaj desetletji.

Kot zanimivost - liofilizirna živila že desetletja uporablja NASA za pripravo obrokov za astronavte v vesolju.

Gre za enega najbolj dragocenih načinov predelave občutljivega sadja.

Postopek liofilizacije je dolgotrajen in zapleten, zato so tako obdelana živila nekoliko višjega cenovnega razreda, vendar z razlogom.

Ob tej vrsti obdelave sadja le-to ohrani skoraj vse svoje lastnosti (vitamine, minerale, obliko, okus in barvo).

Liofilizirano sadje je izredno lahko, saj pri postopku liofilizacije iz njega izpari tudi do 98% vode, prav zato pa so tudi izredno obstojna.


Kako poteka liofilizacija?
Sveže sadje najprej globoko zamrznejo na -20 do -50 stopinj Celzija. Sadje se nato v vakuumski komori segreje na sobno temperaturo, kjer se zaradi podtlaka led spremeni v paro, ki izpari iz sadja (sublimacija).

Postopek lahko traja tudi nekaj dni. Liofilizirano sadje se nato zapakira v embalažo, ki ne prepušča zraka.


Liofilizirano sadje - super živilo?

Presodite sami, dejstva pa so, da liofilizirano sadje vsebuje veliko vlaknin in ogljikovih hidratov, pri čemer postopek liofilizacije ne vpliva na nobeno od njih. Po naravi ima tudi malo maščob. Minerali (kalij, natrij, magnezij itd.) pa se pri liofilizaciji sadja ne spremenijo in ostajajo v vsej svoji prehrambeni vrednosti ohranjeni v sadju. 


Kako ga lahko uporabite?
Zaradi svojih kvalitet se liofilizirano sadje čedalje pogosteje uporablja v prehrambeni industriji in kulinariki. Najdete ga lahko v kvalitetnejših kosmičih, čokoladah in sladoledu. Vse pogosteje pa ga ljudje zobajo kar kot sadni čips.
Je tudi  zelo vsestranska sestavina v kuhinji. Lahko ga vmešate jogurtu, kašam, žitaricam, jih zaužijete z vodo ali pa uporabite tudi pri alkoholnih pijačah …

Prav tako Je odlična sestavina v peki slaščic, kjer ga lahko uporabljate kot glavno sestavino in kot dekoracijo. Okusno je, ne glede na to, kako liofilizirano sadje postrežete.
Liofilizirano sadje je narejeno iz 100% sadja in ne vsebuje nobenih znanih alergenov, razen samega sadja.


Dobro je vedeti:

Liofilizirano sadje lahko ravno zaradi načina sušenja postane mehko. Liofilizirano sadje ima podobno strukturo kot recimo smoki in pri izpostavljenosti zraku nase hitro vleče vlago. Visoke temperature to še pospešijo. Ta pojav enostavno rešite tako, da neodprto vrečko pospravite v hladilnik ali v klimatiziran prostor.
Kot splošno priporočilo uporabnikom velja, da neodprte pakete shranjujete v hladnem in suhem prostoru. Da bi ohranili hrustljavost liofilizirano sadje, jih hranite v neprodušno zaprti posodi.


Viri: Liolife; Medenka