Buče in bučke so zelo preproste za pridelavo. Uporabne pa so kot predjed, glavna jed, solata, sladica, prigrizek, uporabljamo pa jih še v okrasne namene, pa tudi za kozmetiko.

Buče so staroindijanske kulturne rastline, ki so jih v Evropo prinesli španski pomorščaki. 

Pri Indijancih je bučnica veljala kot simbol plodnosti in semenom so pripisovali afrodiziakalne učinke.

V antiki je imela velik pomen buča vodnjača. Iz njene trde lupine so izdelovali posode za pitje in posode za zaloge.

Tudi v naših krajih so nekoč buče uporabljali pri vinogradništvu, za dvigovanje vina iz sodov.

Posebno popularnost je buča dosegla v zadnjih letih z oživitvijo starega keltskega običaja za noč čarovnic, pri čemer izdolbemo in oblikujemo buče ter v notranjosti prižgemo svečo.


Od semena do olja 

Prve dni maja posadimo semena v brazde  in jih pokrijemo z zemljo. Včasih damo seme tudi kalit. Po enem do dveh tednih pridejo dvolistne rastline iz zemlje. Preden se začnejo rastline še bolj razvijati in cveteti jo moramo zaradi pojave plevelov okopati. Na začetku julija opazimo rumene sijoče cvetove, ki se uporabljajo tudi v kuhi. Buče ležijo dva meseca po cvetenju, do konca septembra, na zemlji. Zrelost buč ugotavljamo po tem ali je pecelj še zelen, z nohtom pa lahko prebodemo lupino. Na poljih vidimo pogosto ženske pri čiščenju buč, zadnja leta se uporabljajo¸stroji za čiščenje buč, ki na dan zmorejo 5 ha. Za en liter bučnega olja potrebujemo 2,5 kg semen. Iz ene buče dobimo ca. 8 dag posušenih semen. Semena kmetje sušijo doma ali v sušilnici. V oljarni jih pogosto še enkrat sušijo in zmeljejo. Dodajo vodo in sol in mesijo, nato pražijo. Ko voda izpari, dajo pražena semena v stiskalnico in stisnejo. V lovilno posodo teče črno zeleno olje, ki izgleda ob svetlobi rdečo-rjavo. Ko se olje usede, ga brez filtriranja napolnimo v steklenice. Skladiščimo ga v temnih steklenicah in na hladnem.


"Pametne" buče in čas za sajenje

V slabih razmerah te rastline vedo, da ne morejo prehraniti buče, zato preprosto ne nastavijo ženskih cvetov. Ta pojav je zelo izrazit takrat, ko se buče sejejo ali sadijo prezgodaj. V zadnjih letih smo imeli v aprilu vedno prijetno, toplo pomladansko vreme. Mnogi so tako buče zelo hitro posejali ali sadike presadili v zanje veliko prehladno zemljo. Maj pa je bil potem zelo hladen in, preprosto, posevki so bili polni cvetja, plodov pa ni bilo. Ženski cvetovi so se pojavili šele, ko je bilo dovolj toplo. Šele takrat so se korenine dovolj razvile, da je rastlina lahko nahranila svoje otročičke (seme je namreč otrok rastline).
Bučna semena je najbolje uživati surova, le dobro jih zgrizite, saj tako ohranijo vsa koristna hranila, ki se tudi najlažje absorbirajo v telo.

Bučna semena lahko grizljate slana, pražena,  aili pa oblita s čokolado.


Magnezij skrbi za zdravje srca

Že četrtina skodelice bučnih semen, vsebuje skoraj polovico priporočene dnevne količine magnezija, ki sodeluje v številnih zelo pomembnih fizioloških funkcijah, vključno z oblikovanjem ATP (energijske molekule), s sintezo RNK in DNK, črpanjem krvi do srca, do pravilne zgradbe kosti in zob ter do optimalnega delovanja črevesja.

Magnezij dokazano uravnava krvni pritisk ter pomaga preprečevati infarkt ter možgansko kap in po ocenah raziskovalcev tega minerala primanjkuje kar 80% ljudem.


Cink podpira delovanje imunskega sistema

Bučna semena so bogat vir cinka, ki skrbi za dober imunski sistem, za celično rast in razvoj, uravnava arhitektoniko spanja, regulira delovanje slinavke, spodbuja dobro razpoloženje, skrbi za delovanje okusa in vonja, skrbi za zdravje oči in kože ter je potreben za moške spolne funkcije.


Omega-3 maščobe za zdravo tvorbo hormonov

Bučna semena so eden najboljših virov rastlinskih omega-3 (alfa-linolenske kisline ali ALA), ki se potem v telesu pretvori v EPA in DHA.

Maščobe so nujno potrebne za nastajanje hormonov, za zaščito imunskega sistema ter za popravilo vseh notranjih vnetij.


Cink za zdrave moške

Cink je nujno potreben za zdravje prostate ter za tvorbo moškega spolnega hormona testosterona.


Anti-diabetični učinki

Študije kažejo, da bučna semena pomagajo izboljšati odziv inzulina ter delovanje slinavke, pomagajo pa tudi preprečevati pojav sladkorne bolezni in zmanjšujejo posledice, ki jih povzroča oksidativni stres.


Prednosti za ženske v in po menopavzi

Bučno olje je bogato z naravnimi fitoestrogeni in študije kažejo, da le ti lahko pomagajo pri dvigu “HDL” ali dobrega holesterola, ki pomaga pri odpravi vročinskih utripov, glavobolov, bolečin v sklepih ter drugih težav, ki jih povezujemo z menopavzo.


Zdravje srca in jeter

Zaradi vsebnosti antioksidantov in vlaknin, so buna semena zelo blagodejna za dobro delovanje srčne mišice in odstranjevanje strupov skozi jetra.


Triptofan za mirno spanje

Bučna semena so bogat vir triptofana, aminokisline, ki jo telo pretvori v serotonin, ki se za mirno spanje pretvarja v melatonin. Uživanje bučnih semen pred spanjem pomaga pri bolj trdnem in kakovostnem spancu.


Protivnetne lastnosti

Bučno olje ima protivnetni učinek. Povezujejo ga z uspehi blaženja bolečin v sklepih in pri lajšanju artritisa.
Vir naslovne fotografije: qua.or.at

Vir: vestnik.si, holistic.si, bodieko.si, Oljarna Flegar