Ajdo so v Evropo v 12. stoletju prinesli križarji iz Kitajske.
Ajda ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo.
Ajdova moka ima zelo prepoznaven okus, značilno barvo in izrazito aromo. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov in zaščitnih snovi.
Ajdovo moko uporabljamo za peko kruha, za pripravo domačih žgancev, štrukljev in ajdovega krapca.
Mlinarstvo Kolenko vodi že tretja generacija. V osrčju Prekmurja pripravljajo sveže izdelke iz žit in semen najvišje kakovosti. Žita in semena, ki so dozorela na rodovitni zemlji lokalnih kmetovalcev, pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji.
Ajdo uvrščamo med žita, ki so enokaličnice in spadajo med trave. Kljub botanični razliki ajdo in žita mečemo v isti koš, saj je njihova pridelava in p..
Naravna, lokalno pridelana hranaIz kontrolirane ekološke pridelaveKoruza se je v Evropi pojavila konec srednjega veka. Je pa bila le ta že nekaj tisoč..
Ajdo uvrščamo med žita, ki so enokaličnice in spadajo med trave. Kljub botanični razliki ajdo in žita mečemo v isti koš, saj je njihova pridelava in p..
Pri Kolenkovih pirino polnozrnato moko še vedno meljejo na stoletni starinski kamen in s tem ohranjajo tradicionalni način mletja.Tako kot pšenična in..